14 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم

دانشگاه علوم پزشکی تهران

مطالب آموزشی 

  • تاریخ انتشار : 1403/09/19 - 11:20
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 3
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

غیرواگیر

گفتگو با دکتر باقر لاریجانی : شایع ترین بیمار یهای غیرواگیر کدامند؟

گفتگو با دکتر باقر لاریجانی : شایع ترین  بیمار یهای غیرواگیر کدامند؟

بیمار یهای قلبی و عروق ی، سرطا نها، دیابت و بیمار یهای مزمن تنفسی مانند آسم و بیمار یهای مزمن انسدادی ریوی مهمترین بیمار یهای غیرواگیر هستند که 80 درصد مرگ ناشی از بیمار یهای غیرواگیر به علت این 4 دسته بیماری رخ می دهد.

بیمار یهای قلبی، عروقی به مجموع های از اختلالات قلبی و عروق خونی گفته میشود. بیمار یهای قلبی-عروقی، اولین عامل مرگ در سراسر جهان هستند و سالانه، افراد بسیاری در اثر ابتلا به این بیماری کشته میشوند. در سال 2015 حدود 18 میلیون نفر در اثر ابتلا به این بیماری فوت کردند که 9 میلیون نفر آنان در اثر بیمار یهای ایسکمیک قلبی )سکته قلبی( جان باختهاند. قابلتوجه است که بیش از 7 میلیون نفر نیز در اثر سکته مغزی فوت کرد ه اند.

اغلب بیمار یهای قلبی، عروقی با تغییر سبک زندگی و اتخاذ رفتارهای سالم همانند عدم مصرف دخانیا ت،رژیم غذایی سالم و پیشگیری از چاقی، انجام فعالیت بدنی و عدم مصرف ا لکل، قابل پیشگیری هستند.افرادی که دچار بیماری قلبی- عروقی هستند یا افرادی که در معرض خطر بالای این بیماری هستند )به دلیل وجود یک یا چند عامل خطر همچون فشارخون بالا، دیابت، افزایش چربی خون( نیاز به تشخیص فوری و کنترل بیماری از طریق مشاوره و درمان دارویی دارند.در ایران نیز در سال گذشته 180 هزار نفر به دلیل بیمار ی های قلبی- عروقی فوت کرده اند که بیش ازنیمی از آنان به دلیل بیمار یهای ایسکمیک قلبی )سکته قلبی( جان خود را از دست داد ه اند. همچنین بیش از 25درصد مرگ ها در اثر سکته مغزی رخ داده است.عدم استعمال دخانیات، کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی، مصرف میوه و سبزی و ورزش کردن می تواند خطر ابتلا به بیمار یهای قلبی - عروقی را کاهش دهد.البته کنترل عوامل خطر متابولیک شامل فشارخون بالا، اضافه وزن و چاقی، دیابت و افزایش چربی خون احتمال ابتلای فرد به بیماری را می کاهد.دیابت بیماری مزمنی است و زمانی اتفاق می افتد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا بدن نمی تواند انسولین تولیدی را به درستی مصرف کند. افزایش سطح قندخو ن، با گذشت زمان آسیب های جدی و جبران ناپذیری به بسیاری از بخش های بدن به خصوص رگهای خونی، شبکیه چشم و کلیه و اعصاب محیطی وارد میکند.

در سال 2015 ، بیش از 5/ 1 میلیون مرگ به طور مستقیم در اثر دیابت رخ داده است. در ایران این میزان، 10 هزار مرگ بوده است. شایان توجه است بیش از 80 درصد از موارد مرگ در کشورهای با درآمد کم و متوسط روی می دهد. رژیم غذایی سالم، انجام منظم فعالیت بدنی، حفظ وزن بدن در حد طبیعی و پرهیز از استعمال دخانیات میتواند از دیابت پیشگیری کند.90درصد افراد مبتلا به دیابت در جهان را ، دیابت نوع 2شامل می شود و در پی افزایش وزن بدن و عدم تحرک بدنی رخ می دهد دیابت موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی می شود. مطالعه ای که در چند کشور انجام شده است، نشان داده که 50 درصد از افراد مبتلا به دیابت در اثر بیماری قلبی- عروقی فوت می کنند.

9میلیون مرگ در اثر ابتلا به سرطان، واقعیتی است که نمیتوان نادیده گرفت. مساله مهم دیگر ناتوانی ناشی از سرطان است که به طور فزاینده ای در حال افزایش است. در ایران طی سال گذشته 50 هزار نفر در اثر ابتلا به سرطان جان باختند. شایعترین سرطا نها دربین مردان عبارتند از سرطان ریه، پروستا ت، کولورکتوم، معده و کبد و شایعترین سرطانها در بین زنان، سرطان سینه، کولورکتو م، ریه، دهانه رحم و معده هستند. حدودیک سوم از مر گهای ناشی از سرطان در اثر عوامل خطر رفتاری رخ می دهند، شاخص توده بدنی بالا، مصرف کم میوه و سبزیجات، عدم فعالیت بدنی، مصرف دخانیات و مصرف الکل، مصرف دخانیات، مهمترین عامل خطرزای سرطان محسوب می شود.در ایران به ترتیب، استعمال دخانیات، مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی و اضافه وزن و چاقی و آلاینده ها مهمترین عوامل خطر ایجاد سرطان هستند.سالانه بالغ بر 3 میلیون نفر در جها ن، جان خود را در اثر ابتلا به بیماری مزمن انسداد ریوی از دست می دهند. نکته قابل توجه اینجاست که در ایران 10 هزار نفر بر اثر این بیماری فوت شده اند ولی روند میزان مرگ ناشی از آن طی سالهای اخیر به طور قابل توجهی فزاینده بوده است. مهمترین عوامل خطر این بیماری در کشور استعمال دخانیات و آلودگی هواست که توجه ویژه ای را می طلبد.

 

  • گروه خبری : مطالب آموزشی
  • کد خبر : 286185
کلمات کلیدی
فاطمه  ذاکرحسینی
تهیه کننده:

فاطمه ذاکرحسینی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه