16 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم

دانشگاه علوم پزشکی تهران

مطالب آموزشی 

  • تاریخ انتشار : 1403/08/24 - 11:44
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 31
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

هوش مصنوعی

قابلیت ابزارهای هوش مصنوعی برای پیش بینی، کنترل و درمان بیماری های غدد درون ریز

 دکتر باقر لاریجانی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و رییس مرکز تحقیقات غدد و متاولیسم و  عضو باسابقه انجمن غدد درون ریز  در ابتدا با بیان مقدمه ای از کاربرد هوش مصنوعی در پزشکی و حوزه سلامت، گفت: در سال های اخیر، استفاده از هوش مصنوعی (AI) در پزشکی و مراقبت های بهداشتی، فناوریهای حوزه پزشکی را متحول کرده و در کانون بحث های موافقان و مخالفان از جمله محققان علمی بین رشته ای، فعالان سیاسی و اجتماعی قرار گرفته است.
 
دکتر لاریجانی در جمع اعضای انجمن متخصصین غدد درون ریز ادامه داد: استفاده از فناوری‌های جدید پزشکی برای بهبود جنبه‌های مختلف عملکرد بالینی برای کمک به بهبود تشخیص و فعال کردن رویکرد دقیق شخصی سازی شده در پزشکی، ممکن است بی حد و حصر به نظر برسد.
وی در ادامه با ذکر توضیحاتی در خصوص استفاده از هوش مصنوعی در محیط بالینی گفت: پتانسیل استفاده از هوش مصنوعی در محیط بالینی بسیار زیاد است و از فرآیندهای تشخیصی تا تصمیم گیری درمانی و تحقیقات بالینی را شامل می شود.
وی قابلیت خودکارسازی و امکان پردازش و تحلیل حجم عظیمی از داده ها و محاسبه گزینه ها برای تعداد زیادی متغیر را دو ویژگی بارز هوش مصنوعی خواند که بهره گیری از این علم را در زمینه هایی مانند رادیولوژی، کاردیولوژی، نفرولوژی، سلامت روان، چشم پزشکی، پوست و آسیب شناسی و پردازش سیگنال (مانند الکتروکاردیوگرام، شنوایی شناسی و الکتروانسفالوگرافی) ممکن میکند.
در حوزه زیست پزشکی نیز دکتر لاریجانی به بیان برخی کاربردهای هوش مصنوعی در تولید دارو، پزشکی مبتنی بر شواهد، پزشکی فردی و ... پرداخت.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه با اشاره به این که استفاده از هوش مصنوعی در حوزه بهداشت عمومی نیز مورد توجه قرار گرفته است، ادامه داد: انجام پیمایش های  اپیدمیولوژیک دیجیتال با بهره گیری از فن آوری هایی همچون حسگرها، ردیابی دیجیتال، دستگاه‌های تلفن همراه، رسانه‌های اجتماعی، آزمایشگاه‌های میکروبیولوژیکی و گزارش‌های بالینی ممکن شده است. همچنین هوش مصنوعی میتواند فرصت‌هایی را برای رسیدگی به چالش‌های سلامت در کشورهای با درآمد کم و متوسط فراهم کند.
 
این فوق تخصص غدد درون ریز در ادامه به کاربرد هوش مصنوعی در پیشگیری از اختلات غدد درون ریز نیز اشاره کرد.
 
در حوزه تشخیص نیز دکتر لاریجانی  گفت: تشخیص اختلالات غدد درون ریز با دقت بیشتر، کاهش هزینه های مراقبت های بهداشتی و استفاده بهتر از داده های کلان با استفاده از هوش مصنوعی ممکن است انقلابی در حوزه بالین بیماری های غدد ایجاد کند.
وی پیش بینی ابتلا به دیابت بر اساس داده های ژنتیکی و بالینی،  کنترل قند خون از طریق سیستم پانکراس مصنوعی، پیش بینی  هیپوگلیسمی یا هیپرگلیسمی قریب الوقوع بر اساس داده های CGM و یا عوارضی همچون رتینوپاتی، نفروپاتی، نوروپاتی یا رویداد قلبی عروقی را با بهره گیری از هوش مصنوعی دور از ذهن نخواند.
 
دکتر لاریجانی استفاده از یادگیری ماشین و داده کاوی برای تحلیل داده ها به روشی دقیق و سریع را زمینه ساز انقلابی در پزشکی خواند و با ذکر مثال گفت: استفاده از یادگیری ماشینی برای تشخیص آکرومگالی از عکس های صورت، شناسایی بیماران با خطر بالای شکستگی، تنظیم دوز لووتیروکسین پس از برداشتن کامل تیروئید برای دستیابی به عملکرد طبیعی تیروئید همگی نمونه های از کاربرد هوش مصنوعی در این حوزه هستند.
 
عضو با سابقه انجمن متخصصین  غدد درون ریز کشور با این نتیجه گیری که برنامه های کاربردی هوش مصنوعی مرتبط با سلامت، روابط بین تکنیک های بالینی و پیامد ها در بیماران را آنالیز میکند، گفت: تفسیر داده های ژنومیکس، متابولومیکس، پروتئومیکس و میکروبیوم همگی با بهره گیری از هوش مصنوعی عملی است و با توجه به طیف وسیعی از کاربردهای این علم نیاز است تا سواد هوش مصنوعی بین متخصصان پزشکی و عموم مردم افزایش یابد. 
  • گروه خبری : مطالب آموزشی
  • کد خبر : 283975
کلمات کلیدی
فاطمه  ذاکرحسینی
تهیه کننده:

فاطمه ذاکرحسینی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه