انسولین- رژیم غذایی
کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش سنگ بنای درمان مقاومت به انسولین و پیامدهای آن
دکتر باقر لاریجانی رئیس پژوهشگاه علوم غدد ومتابولیسم، مقاومت به انسولین را عارضهای خواند که در آن سلولها نسبت به انسولین واکنش کمتری نشان میدهند.
وی افزود: انسولین هورمونی است که در لوزالمعده تولید شده و کمک میکند گلوکز وارد سلولها شود. وقتی سلولها حساسیت خود را نسبت به انسولین از دست میدهند، لوزالمعده مجبور میشود مقدار بیشتری از این هورمون تولید کند و این وضعیت مقدار هورمون انسولین خون را تا حد بسیاری بالا میبرد و اصطلاحا فرد دچار هایپرانسولینمی (hyperinsulinemia) میشود.
دکتر لاریجانی با بیان این که مقاومت به انسولین یکی از اولین تظاهرات چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی است، افزود: این بیماری ها معمولاً با چندین ناهنجاری متابولیک از جمله هیپرانسولینمی، هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی در ارتباط است و میتواند منجر به اختلالاتی مانند استئاتوهپاتیت غیر الکلی و سندرم تخمدان پلی کیستیک شود.
وی ادامه داد: متأسفانه، بالا بودن سطح انسولین در خون به دیوارههای داخلی رگهای خونی نیز آسیب میزند و مقاومت به انسولین، ریسک بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی را نیز افزایش میدهد.
دکتر لاریجانی با اشاره به این که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد مقاومت به انسولین نقش دارند تصریح کرد: برخی از افراد به طور ژنتیکی بیشتر مستعد این بیماریاند، اما مقاومت انسولینی به عنوان یک عامل تشدید یا ایجاد کننده عوارض متابولیک چاقی مطرح است و افزایش وزن میتواند باعث شود افراد سالمی که ریسک فاکتور دیگری ندارند، در معرض ابتلا به مقاومت به انسولین باشند.
رئیس پژوهشگاه و مرکز تحقیقات علوم غدد و متابولیسم در تکمیل سخنان خود در خصوص علت ایجاد مقاومت به انسولین خاطر نشان کرد: باوجود تحقیقات گسترده ای که در این زمینه انجام شده است همچنان رابطه علی معلولی بین مقاوت انسولین با چاقی و هیپرانسولینمی ناشناخته است.
وی با تاکید بر نقش عوامل محیطی خاطر نشان کرد: عواملی مانند رژیم غذایی پر از کربوهیدراتهای تصفیه شده، ورزش نکردن، بدخوابی و استرس نیز میتوانند منجر به چاقی شوند و مقاومت به انسولین را افزایش دهند.
وی افزود: سنگ بنای درمان مقاومت به انسولین و پیامدهای آن، کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش است.
استاد ممتاز علوم غدد درون ریز در همین رابطه اظهار کرد: سبک زندگی سالم شامل خواب کافی، کنترل استرس، رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش منظم کمک میکند که وزن خود را کنترل کنید و دچار مقاومت به انسولین نشوید. پس این تغییرات مثبت را به خاطر سلامتی و تناسب اندام خود انجام دهید.
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است سطح بالای انسولین در حالت ناشتا (و همزمان مقاومت انسولین ) در کودکان و نوجوانان با افزایش وزن در سنین بالاتر مرتبط است اگر چه مطالعات در این زمینه در بزرگسالان قطعی نیست.
وی در پایان گفت: درک عمیق تر از عارضه مقاومت به انسولین نیازمند یک رویکرد سیستماتیک و جامع شامل مطالعات امیکس و بررسی مکانیسم های اثر گذار در سطوح ملکولی می باشند.
ارسال نظر