Interio

مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران

1390/05/13 | ایجاد کننده: 4

افراديكه عدم تحمل لاكتوز دارند يا به پروتئين شير گاو حساسيت دارند به منظور تامين كلسيم مورد نياز جهت پيشگيري از بروز استئوپروز از شيرهاي بدون لاكتوز يا شيرهايي كه پايه گياهي دارند استفاده كنند.

عدم تحمل لاكتوز:

عدم تحمل لاكتوز زماني ظهور پيدا مي كند كه فرد آنزيم لاكتاز كافي به منظور شكستن قند لاكتوز موجود در شير را ندارد. وقتي اين قند ساده هضم نشود علايمي مانند: نفخ، اسهال و دل پيچه ظاهر مي شوند. عدم تحمل لاكتوز درجات مختلفي دارد: برخي افراد اصلا قادر به هضم لاكتوز نيستند و برخي ديگر مي توانند يك ليوان شير در روز را تحمل كنند. بايد توجه كنيم كه عدم تحمل لاكتوز با آلرژي به پروتئين شير گاو فرق دارد. همچنانكه گفته شد عدم تحمل لاكتوز به دليل كمبود آنزيم لاكتاز به وجود مي آيد در صورتي كه آلرژي بيماري است كه در آن سيستم ايمني دچار اشكال مي شود و علايم آن شامل خارش، تورم، كهير و آبريزش بيني است كه با علايم عدم تحمل لاكتوز متفاوت است. در ساير كشورها انواع مختلفي از شيرهاي گياهي مانند شير شاهدانه، شير جوي دوسر و ... وجود دارد و افراديكه دچار اين اختلالات هستند قدرت انتخاب زيادي دارند. در كشور ما اين افراد به منظور تامين كلسيم مورد نياز جهت پيشگيري از بروز استئوپروز بهتر است از شيرهاي بدون لاكتوز يا شيرهاي با پايه گياهي مانند شير سويا استفاده كنند.

كلسيم، ويتامينD:

محتواي كلسيم و ويتامين-د فراورده هاي مختلف متفاوت است بنابراين لازم است كه به برچسبهاي مواد غذايي توجه كنيم چون برخي مواد غذايي غني شده هستند. حتي محققين توصيه مي كنند كه در تركيبات غني شده به اجزاء كلسيم غني شده نيز توجه كنيم زيرا به طور مثال كربنات كلسيم بهتر از تري فسفات كلسيم جذب مي شود و اين مسئله مي تواند در انتخاب فراورده مناسب به ما كمك كند.

پروتئين:

شيرهاي گياهي ار لحاظ محتوا و كيفيت پروتئين با هم متفاوت هستند. كارشناسان معتقد هستند كه شير سويا از اين لحاظ به شير گاو نزديك تر است. همچنين مشخص شده است كه پروتئين موجود در شير سويا پروتئين كاملي است به اين معنا كه اسيدهاي آمينه ضروري را كه بدن قادر به سنتز آنها نيست و معمولا در فراورده هاي حيواني وجود دارند در شير سويا موجود مي باشد لذا مصرف اين نوع نوشيدني غير لبني براي افراديكه عدم تحمل لاكتوز دارند به منظور تامين كلسيم و پروتئين مورد نياز جهت پيشگيري يا كنترل استئوپروز توصيه مي شود.

كلسترول و چربي هاي اشباع شده:

شير كامل گاو و انواع كم چربي آن حاوي كلسترول و اسيدهاي چرب اشباع هستند در حاليكه شيرهاي با پايه گياهي اين تركيبات را ندارند و در صورتيكه به پوكي استخوان مبتلا هستيد و در عين حال از چاقي يا اضافه وزن رنج مي بريد ميتوانيد به راحتي اين نوع نوشيدني هاي گياهي را استفاده نماييد و يا حتي از آنها در تهيه انواع غذاها، پودينگها استفاده كنيد و يا آنها را به صورت مخلوط با غلات صبحانه استفاده كنيد و بدين ترتيب كلسيم مورد نياز خود را تامين نماييد.